Υλικά
για τη ζύμη:
2 κιλά περίπου αλεύρι
1 μπέικιν
2 κ.γλυκού ζάχαρη
1 φλιτζάνι σταχτόνερο (κασταλαή)
1L σπορέλαιο ή 1L ελαιόλαδο
1/2 ποτηράκι του ούζου ξύδιγια τη γέμιση:καρύδια αλεσμένα στο μούλτι
κανέλα
γαρίφαλο
**όσο θέλετε και νομίζετε ότι είναι αρκετό
άχνη για πασπάλισμα
Συνταγή παρασκευή σταχτόνερου:Βάζουμε καθαρή στάχτη σε ένα μπολ και ρίχνουμε νερό.
Το αφήνουμε να καταλαγιάσει και μετά παίρνουμε το νερό με ένα φλιτζάνι πολύ προσεχτικά, να μην βάλουμε στάχτη.
ΣυνταγήΣε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το καίμε καλά.
Για να το καταλάβουμε πότε είναι έτοιμο βάζουμε μέσα μία κόρα από ψωμί
και περιμένουμε μέχρι να μαυρίσει,
Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα καρύδια με την κανέλα και το γαρύφαλλο και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και το μπέικιν, τα ανακατεύουμε και κάνουμε μία τρύπα στη μέση.
Στην συνέχεια ρίχνουμε εναλλάξ λάδι και σταχτόνερο
.
Προσοχή σιγά- σιγά γιατί φουσκώνει όταν ρίχνουμε το σταχτόνερο και μπορεί να χυθεί όλο το μείγμα έξω.Τέλος, προσθέτουμε το ξύδι.
Ζυμώνουμε σε μαλακιά ζύμη.
Βάζουμε στην χούφτα μας ανάλογη ποσότητα με το μέγεθος που θέλουμε, ανοίγουμε λίγο την ζύμη με τα δάχτυλά μας, βάζουμε γέμιση
και πλάθουμε σε σχήμα μακρόστενο.
Ψήνουμε στους 200ο C μέχρι να ροδίσουν, περίπου 50 με 60 λεπτά. Αφού ψηθούν τα απλώνουμε σε μια κρύα επιφάνεια και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.