Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ
Η συγκομιδή των καρπών που προορίζονται για την παρασκευή του παραδοσιακού γλυκού κουταλιού καρύδι γίνεται από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου ενώ η συγκομιδή των καρυδιών για την μεταποίηση σε καρυδόψιχα αρχίζει στα τέλη Σεπτέμβρη και διαρκεί περίπου 15 ημέρες μέχρι τα μέσα Οκτώβρη.
Μετά την συγκομιδή ακολουθεί το στέγνωμα των καρπών σε ξηραντήριο καρυδιών 2 βαθμίδων της εταιρίας ΑΜΒ Rousset, εργαστηριακή ανάλυση της καρυδόψιχας και στο τελικό στάδιο η τυποποίηση και συσκευασία τους.
Στους δύο «νέους» καρυδεώνες τα δέντρα μας είναι κατά 90% ποικιλίας Chandler* (ποικιλία καρυδιάς από τη μακρινή Καλιφόρνια) και 10% επικονιαστές Franquette**, (ποικιλία καρυδιάς από τη Γαλλία).
Στον πρώτο, «παλιό» καρυδεώνα τα δέντρα είναι ντόπιας ποικιλίας.
*Chandler είναι ποικιλία μεσοόψιμη, πλαγιόκαρπη με βαθμό πλαγιοκαρπίας 90%, ημιπλαγιόκλαδη, αδύνατης έως μέτριας δύναμης-βλάστησης. Έχει μικρή ευαισθησία στη βακτηρίωση (λόγω όψιμης ανθοφορίας) και ελάχιστη στην ανθράκωση.
Το καρύδι έχει σχήμα ωοειδές έως επίμηκες κοντό. Η εμφάνιση του είναι πολύ καλή, πολύ ελκυστική, με μέσο βάρος 11,5-13gr. Το ποσοστό της ψίχας είναι περίπου 48-52%. Ο χρωματισμός της ψίχας είναι ανοιχτόχρωμος και η ποιότητα άριστη, η εξαγωγή της ψίχας από το κέλυφος είναι σχετικά εύκολη.
**Franquette είναι ποικιλία όψιμη, ακρόκαρπη, ημιορθόκλαδη, αρκετά ζωηρής δύναμης-βλάστησης και αραιόκλαδη με ανθοφορία πρώτανδρη, παραγωγικότητα μεγάλη. Εμφανίζει μικρή ευαισθησία στη βακτηρίωση και πολύ μικρή στην ανθράκωση.
Το σχήμα του καρυδιού είναι επίμηκες ελλειπτικό, μέσου βάρους 11-12 gr και ποσοστό ψίχας 43-46%. Ο χρωματισμός της ψίχας είναι ανοιχτόχρωμος και η ποιότητα της ψίχας είναι εξαιρετική, ο αποχωρισμός της από το κέλυφος γίνεται εύκολα.