
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ
Η συγκομιδή των καρπών που προορίζονται για την παρασκευή του παραδοσιακού γλυκού κουταλιού καρύδι πραγματοποιείται από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου. Αντίστοιχα, η συγκομιδή των καρυδιών που προορίζονται για μεταποίηση σε καρυδόψιχα ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου και διαρκεί περίπου 15 ημέρες, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Μετά τη συγκομιδή, ακολουθεί η διαδικασία ξήρανσης των καρπών σε ξηραντήριο δύο βαθμίδων της εταιρείας AMB Rousset. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται εργαστηριακή ανάλυση της καρυδόψιχας και, στο τελικό στάδιο, η τυποποίηση και η συσκευασία του προϊόντος.
Στους δύο νέους καρυδεώνες μας, τα δέντρα αποτελούνται κατά 90% από την ποικιλία Chandler (μια ποικιλία καρυδιάς από την Καλιφόρνια) και κατά 10% από επικονιαστές Franquette (μια γαλλική ποικιλία καρυδιάς). Στον παλαιότερο καρυδεώνα, τα δέντρα είναι ντόπιας ποικιλίας.
Χαρακτηριστικά ποικιλιών
🔹 Chandler: Πρόκειται για μια μεσοόψιμη, πλαγιόκαρπη ποικιλία με βαθμό πλαγιοκαρπίας 90%. Είναι ημιπλαγιόκλαδη, μέτριας έως αδύνατης βλάστησης, με μικρή ευαισθησία στη βακτηρίωση (λόγω όψιμης ανθοφορίας) και ελάχιστη στην ανθράκωση. Το καρύδι της είναι ωοειδές έως κοντό επίμηκες, με ελκυστική εμφάνιση και μέσο βάρος 11,5-13 γρ. Το ποσοστό της ψίχας ανέρχεται σε 40-45%, έχει ανοιχτόχρωμη απόχρωση και άριστη ποιότητα, ενώ η εξαγωγή της από το κέλυφος είναι σχετικά εύκολη.
🔹 Franquette: Είναι μια όψιμη, ακρόκαρπη, ημιορθόκλαδη και αρκετά ζωηρή ποικιλία, με αραιή διαμόρφωση κλαδιών. Παρουσιάζει πρώτανδρη ανθοφορία και υψηλή παραγωγικότητα. Έχει μικρή ευαισθησία στη βακτηρίωση και πολύ μικρή στην ανθράκωση. Το καρύδι της είναι επίμηκες ελλειπτικό, με μέσο βάρος 11-12 γρ., ποσοστό ψίχας 38-42% και εξαιρετική ποιότητα. Η ψίχα της είναι ανοιχτόχρωμη και διαχωρίζεται εύκολα από το κέλυφος.