
Η ιστορία μας είναι μία «οικογενειακή υπόθεση»
Η ιστορία μας ξεκινά το 1970, στην Πεύκη Καλαμπάκας, μια τοποθεσία 35 χιλιόμετρα μετά τα Μετέωρα και 25 χιλιόμετρα πριν το Μέτσοβο. Εκείνη την εποχή, στο πλαίσιο ενός προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, ο παππούς μου Στέργιος , προμηθεύεται και εγκαθιστά τον πρώτο καρυδεώνα της περιοχής, στο κτήμα Λιποχώρι, με 30 δέντρα. Οι αγροτικές εργασίες γίνονται αποκλειστικά με τα χέρια και τη βοήθεια ζώων, αποτυπώνοντας το μόχθο και την αφοσίωση της εποχής
1970
Από το 1980, η παραγωγή καρυδιών δεν καλύπτει μόνο τις ανάγκες της οικογένειας αλλά περισσεύει και λίγο παραπάνω. Θυμάμαι τη γιαγιά μου, τη Βασιλική, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, με τα χέρια της μόνιμα μαυρισμένα από την αποφλοίωση των καρυδιών. Η ξήρανση των καρπών γινόταν με τον πιο φυσικό τρόπο, απλωμένα στην ξύλινη βεράντα του σπιτιού, κάτω από τον ζεστό ήλιο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια της: ‘Φάε, παιδί μου, κάνουν καλό στην υγεία, για να είσαι γερός και δυνατός.’ Και πράγματι, ήταν πεντανόστιμα.
1975
Στις 12 Ιανουαρίου 2015, 45 χρόνια μετά την εγκατάσταση του πρώτου καρυδεώνα, ένιωσα την ανάγκη να συνδεθώ ξανά με τη φύση. Η αγάπη μου για ό,τι καλλιεργείται εκεί όπου ευδοκιμεί καλύτερα, οι μνήμες του παππού και της γιαγιάς—των πρώτων στην οικογένεια που αφιερώθηκαν σε αυτήν την υπερτροφή που ονομάζεται καρύδι—και η αξέχαστη γεύση του, που με συντροφεύει από τα παιδικά μου χρόνια, με οδήγησαν να δημιουργήσω τον “δεύτερο” καρυδεώνα της οικογένειας.
Στην περιοχή Λειβάδια, σε μικρή απόσταση από το πρώτο κτήμα, 100 δέντρα ρίζωσαν και άρχισαν να μεγαλώνουν. Αργά, αλλά σταθερά, βρήκαν τη θέση τους σε έναν τόπο μοναδικό: στα 700 μέτρα υψόμετρο, μέσα σε ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα, περιτριγυρισμένα από καταπράσινες πλαγιές και τρεχούμενα νερά που αναβλύζουν από τους βράχους της περιοχής Πυξάρια, στα 1.400 μέτρα. Εκεί, στις απόκρημνες πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, όπου κάποτε εκτρέφονταν τα μεγαλύτερα κοπάδια της ευρύτερης περιοχής, ο καρυδεώνας μου βρήκε το δικό του σπίτι.
Στην περιοχή Λειβάδια, σε μικρή απόσταση από το πρώτο κτήμα, 100 δέντρα ρίζωσαν και άρχισαν να μεγαλώνουν. Αργά, αλλά σταθερά, βρήκαν τη θέση τους σε έναν τόπο μοναδικό: στα 700 μέτρα υψόμετρο, μέσα σε ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα, περιτριγυρισμένα από καταπράσινες πλαγιές και τρεχούμενα νερά που αναβλύζουν από τους βράχους της περιοχής Πυξάρια, στα 1.400 μέτρα. Εκεί, στις απόκρημνες πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, όπου κάποτε εκτρέφονταν τα μεγαλύτερα κοπάδια της ευρύτερης περιοχής, ο καρυδεώνας μου βρήκε το δικό του σπίτι.
2015
Δύο χρόνια αργότερα, καθώς η αγάπη μου για τα δέντρα γιγαντώνεται, προστίθεται και ένα «τρίτο» κτήμα. Έτσι, το 2021, το αρχικό μεράκι εξελίσσεται σε επαγγελματική ενασχόληση—πάντα, όμως, με την ίδια αφοσίωση και τα χαρακτηριστικά της μικρής αγροτικής καλλιέργειας που την ξεκίνησαν.
2017
Μετά την ένταξή μας στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη «Στήριξη υλοποίησης δράσεων των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων (CLLD/LEADER)» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020, ιδρύεται το εργαστήριο επεξεργασίας καρυδιών, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στην εξέλιξη της καλλιέργειάς μας.”
2020
Ξεκινά η εγκατάσταση της γραμμής παραγωγής ψίχας καρυδιού της γαλλικής εταιρείας AMB Rousset, μιας από τις κορυφαίες στον κόσμο στην τεχνολογία και τεχνογνωσία επεξεργασίας καρυδιού. Ο εξοπλισμός τοποθετείται σε έναν σύγχρονο χώρο 300 τ.μ., στα όρια της Λάρισας, μεταξύ Γιάννουλης και Τυρνάβου.
2021
Εγκαθίσταται το ξηραντήριο καρυδιών της γαλλικής εταιρείας AMB Rousset, εξασφαλίζοντας σταδιακή και ποιοτική ξήρανση. Η σωστή διαδικασία ξήρανσης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση της ποιότητας της καρυδόψιχας, διασφαλίζοντας ανώτερη γεύση και υφή.
2022
